« Ga terug

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park "Dwingelderveld". Gelegen in nabijheid van Dwingeloo en Spier is dit een prachtig natuurgebied in de provincie Drenthe. Er zijn veel loof- en dennenbossen wat in de herfst prachtige plaatjes kan leveren. Daarnaast kun je er wild vinden en zijn er ook volop onderwerpen voor macrofoto te vinden.
Mijn eerste bezoek aan dit nationaal park heb ik tijdens de workshop van fotograaf Bas Meelker. Dit is een van de natuurgebieden waar Bas zijn workshops geeft. Het gebied is 3700 hectare groot en bestaat uit heide, bos en vennen. Van de snelweg neem je de afslag “Spier” en aan de westkant van de snelweg tref je het bezoekerscentrum en bijgelegen parkeerplaatsen. Van hieruit kun je diverse wandelingen doen door het Nationaal Park.
Nabij het bezoekerscentrum naast de snelweg is ook een Van der Valk hotel gelegen om wat de eten en drinken of als je van ver komt kun je hier natuurlijk overnachten.

Iets ten noordwesten van het bezoekerscentrum is een ven te vinden die in de zomermaanden voor een deel er rood uitziet van de waterplanten. Ook hier aan de oevers kun je reptielen vinden en een deel waar de struiken in het water staan waarin gekleurde bessen te vinden zijn. Verder kun je in het bos veel macro onderwerpen vinden, zoals paddestoelen mossen en insecten. Zeker ook bij vennen kun je de insecten vinden, zoek deze insecten in de lente en zomer (zoals vlinders) vroeg in de ochtend op als douw nog op de vleugels ligt. Omdat het zo vroeg nog wat koud is zijn de insecten nog niet zo bewegelijk en dus ideaal om ze te fotograferen.
Zoals eerder gezegd is het Park in de herfst ook prachtig, er staan namelijk veel lariks bomen die goudgeel worden in dit jaargetijde. Dit levert mooie herfstplaatjes op voor je verzameling.

Locatiegegevens:
Parkeerplaats en bezoekerscentrum Dwingelerveld
Gps: 52º49’07,15N 5º27’29,54E

Grote ven welke hierboven is beschreven
Gps: 52º49’11,49N 5º27’212,79E

Website van kun je vinden op URL:
http://www.nationaalpark-dwingelderveld.nl