« Ga terug

Natuurgebied Kampina

Dit natuurgebied is gelegen nabij de plaats Oisterwijk. Dit gebied kent bossen, heidevelden en heel veel vennetjes. Je vindt hier veel locaties voor landschapsfotografie, maar ook locaties voor het fotograferen van vogels, amfibien en wild.

Om het gebied te bezoeken met de auto is het handig om deze te parkeren bij Het Loo. Hier is een parkeerplaats welke relatief dicht bij de vennen ligt. Eerst volg je een loop- en fietspad het bos verder in en bij de driesprong kun je via een hek het natuurgebied in. Langs de vennen kun je aan de waterkant hagedissen vinden en andere reptielen zoals kikkers en ook padden zijn aan land te vinden. Zelf ben ik nog nooit zo eenvoudig dergelijke dieren tegengekomen zoals hier in Kampina.

Toen ik voor het eerst naar Kampina ben geweest kwam ik na een wandeling in de vroege ochtend een andere amateur-fotograaf tegen. Deze stuurde mij naar het dichter begroeide bos, want hier zouden reen te vinden zijn die hij had gezien. Ok er is dus wild hier. Helaas heb ik er geen gezien maar wel gehoord. In de bossen zijn kleine vennen te vinden welke bij naam en toenaam op bordjes zijn kenbaar gemaakt. Na een tijdje in de bossen te hebben gelopen ben ik verder gelopen richting de vennen om vogels en reptielen te zoeken.

Na een wandelroute te volgen kwam ik op een plek waar twee vennen vlak naast elkaar liggen met een smal wandelpad er doorheen. Omdat de bodem van de vennen heel gelijkmatig opliep tot op het wandelpad, bleek dit een ideale plek te zijn om kikkers te fotograferen. Ik heb mij ook hier met gemak een uur bezig kunnen houden, het was net een spel met de kikkers. Ze waren erg nieuwsgierig maar toch voorzichtig, iets te dichtbij en ze zwommen weg. Maar met wat geduld kwamen ze terug en kon ik heel dichtbij komen.

Dit geeft een korte impressie van het natuurgebied en ik kan je zeggen dat het echt de moeite waard is om hier een wandeling te maken met de camera.

Locatiegegevens:

Parkeerplaats (Straatnaam) Het Loo. Gps:
513510,08N 51628,94E

Locatie waar kikkers te vinden zijn. Gps:
513440,39N 51609,50E

Website van Natuurgebied Kampina kun je vinden op URL:
www.natuurmonumenten.nl > natuurgebied Kampina