« Ga terug

Canon Supertele zoomlens EF 100-400 L serie.

Deze zoom lens van Canon heeft een groot zoom bereik die regelmatig erg handig is. Je bent hiermee erg flexibel qua mogelijkheden. Soms sta je redelijk dicht en soms ver van je onderwerp, zonder je te veel te verplaatsen kun je toch een redelijke uitsnede van het onderwerp maken. De 400mm brandpuntsafstand is eerlijkheidshalve net voldoende voor natuur(wildlife)fotografie. Ik zelf pas dan liever een extender van 1.4 erop toe om 560mm er van te maken. Wanneer deze converter op de 100-400 wordt gezet is autofocus alleen nog maar werkend wanneer de center focus punt is geselecteerd. Overgens werkt dit niet bij alle camera modellen van Canon. Op de EOS 1- serie is dit geen probleem, kijk hiervoor bij Canon op de website voor meer info over extender gebruik, klik hier.

De zoom- en focusfunctie.

In tegenstelling tot vele lensen is deze lens voorzien van een schuif zoombediening, door de buis in of uit te schuiven zoom je uit of in. Dit is even wennen maar werkt toch zeer snel, bij vogels in vlucht kan ik redlijk vlug de uitsnede aanpassen naar de vogel. Niet iedereen is van deze handeling gecharmeerd en boze tongen beweren soms dat er stof in de lens zou kunnen komen via het schuif mechanisme. Mij lijkt dit onwaarschijnlijk, omdat het een pro lens van Canon is die met uiterste nauwkeurigheid wordt ontworpen en geassembleerd.
De focusbediening is wel een draaibare ring. Bij autofocus draait de geluidsloze ultra sonic motor de lens om een scherp plaatje te maken. Wanneer hij is scherp gesteld, kun je eventueel handmatig de focus toch iets bijdraaien als dat nodig is. Het scherpstellen gaat echt snel!

Image Stabilisatie (IS)

Voor lange brandpuntsafstanden is image stabilisatie geweldig. Het help in situaties waarbij niet de benodigde snelle sluitertijd kan worden gehaald om uit de hand een scherpe foto te maken, zeker op 400mm en meer. Waar je wel op moet letten is dat je de juiste modus kiest van de IS. Daarmee bedoel ik dat wanneer je een meetrekbeweging maakt je de modus op 2 moet hebben staan. Hiermee wordt de horizontale correctie uitgeschakeld. Op stand 1 is er een horizontale en vertikale correctie. Verder moet je bij deze lens de IS uitschakelen wanneer je een statief gebruikt. Anders gaat de IS "zoeken" en dta geeft een "bewogen" foto. De IS functie geeft je gewoon meer mogelijkheden in wat mindere lichtomstandigheden.Foto van de EF100-400mm f4.5-5.6 L IS USMConclusie.

Deze zoomlens is zeker een goede investering en is door zijn zoombereik erg handig. Voor een zoomlens zijn de foto's geweldig. Natuurlijk zal een vast brandpunt van 300 of 400mm een nog scherpere foto geven, echter zijn die niet "flexibel" in gebruik en ook vrij prijzig. Deze 100-400mm is zo rond de 1.400,00 in de winkel of via internet te vinden. Tweedehands uitvoeringen zijn er ook maar niet echt veel goedkopen dan in de winkel, waardoor het risico van een tweedehands waarschijnlijk niet lonend is. Het is een erg mooie lens en je krijgt voor dat geld ook nog een IS functie.