« Ga terug

Canon 24-70mm L F2.8

Deze lens is voor mij zeg maar de standaard lens, voor portretten en algemene foto’s. Maar deze lens heb ik onlangs ook gebruikt voor het maken van een set panoramafoto’s van de skyline van Rotterdam.

Constructie.

Ik vind het een fantastische lens, scherp, lichtsterk en lekker eigenwijs geconstrueerd. Inderdaad… Draai de lens naar 70mm en de lens schuift in, draai de lens naar 24mm en de lens komt naar buiten. Hierdoor wordt er ook een grote zonnekap meegeleverd waarbinnen de lens zich heen en weer beweegt. Wat ik wel een minpunt vindt is de bevestiging van deze zonnekap, het schroefdraad komt bij mij wat ruim over. Dit merk je wanneer je de kap op de lens schroeft. Echter als je hem in zijn eindstand vast klikt zit de kap best goed vast, maar het komt wat knullig over bij een dergelijke pro lens van de L-serie met overigens fantastische optische eigenschappen.

Zoom en Focus.

De zoomfunctie werkt met een ringbediening die vrij soepel en licht draait. Ook de focusring is goed handmatig te bedienen om een mooie scherpe foto te maken. Deze scherpte heeft Canon bereikt met eerste klasse glas wat de lens wel wat zwaarder maakt dan een Canon lens uit de amateurreeks met een gelijk zoombereik. De lens is ook erg stil met de Ultrasonic motorzoom en heeft daarmee een snelle autofocus.

Stabilisatie?

Deze lens heeft geen IS functie, ofwel Image Stabilisatie. Ik vind dit geen gemis, bij een brandpuntafstand van 24 of 70mm in combinatie met een diafragma van 2.8 is de stabilisatie niet echt nodig.

Conclusie.

Voor de serieuze amateur is dit een prachtige lens en qua prijs nog redelijk te betalen is. Deze lens doet zo’n 950 euro’s maar is zijn geld echt waard. De zonnekap-bevestiging mag van mij in de toekomst door Canon worden verbeterd en daarmee een wat solidere gevoel er aan te geven.Foto van de EF24-70mm f2.8 L USM